Poslednjih godina, kokosovo ulje je zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji masnih kiselina steklo status superhrane. Ulje kokosa sadrži zdrave zasićene masti koje brzo obezbeđuju mozgu i telu energiju i podstiču sagorevanje masti u organizmu. Reč je o srednjelančanim masnim kiselinama koje se direktno prerađuju u jetri, gde se odmah pretvaraju u energiju.
Zanimljivo je da kod stanovništva pojedinih ostrva Južnog Pacifika kokos i proizvodi od kokosa čine i do 60% dnevnog kalorijskog unosa, kao i da su ove populacije odličnog zdravlja te da imaju nisku stopu srčanih bolesti.
Pozitivni zdravstveni efekti kokosovog ulja pripisuju se srednjelančanim masnim kiselinama kao što su kaprilna, kaprinska i laurinska kiselina koje naše telo lakše vari i ne pretvara lako u masne naslage. U jednom istraživanju je potvrđeno da ljudi koji jedu više srednjelančanih masnih kiselina unose manje kalorija tokom dana, kao i da se tom prilikom povećava dnevna potrošnja kalorija i za 5%. Zbog ovoga bi kokosovo ulje moglo da pomogne osobama koje žele da smršaju.
Zahvaljujući pomenutim mastima, kokosovo ulje isto tako poseduje i snažno fungicidno, antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Kada je reč o kardiovaskularnom zdravlju, ranija ispitivanja su pokazala da laurinska kiselina u kokosovom ulju povećava nivo "dobrog" HDL holesterola, koji uklanja višak holesterola u krvi i drži nivo "lošeg" LDL holesterola pod kontrolom.