Veličina:
A A A

Kako proteini biljnog porekla štite srce?

Da biste smanjili rizik od kardiovaskularnih oboljenja, trebalo bi da u ishranu uključite što više namirnica biljnog porekla. Naime, kanadski naučnici su utvrdili da zamenom proteina životinjskog porekla biljnim proteinima možemo da u određenoj meri regulišemo nivoe LDL i HDL holesterola u krvi, kao i apolipoproteina B, koji najviše oštećuju arterije i smatraju se glavnim uzročnikom ateroskleroze. Učesnici u istraživanju su zamenili jednu do dve porcije životinjskih proteina biljnim proteinima, svakodnevno tokom 3 nedelje, što je dovelo do poboljšanja pomenutih vrednosti holesterola za 5%.

Autori studije su zaključili da se efekat konzumiranja biljnih proteina može uporediti s efektom rastvorivih vlakana u ovsu i ječmu na regulaciju nivoa holesterola u krvi, i samim tim i na prevenciju kardiovaskularnih oboljenja.

U najbolje izvore biljnih proteina inače spadaju mahunarke, integralne žitarice, orašasti plodovi i semenke.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?