Da biste smanjili rizik od kardiovaskularnih oboljenja, trebalo bi da u ishranu uključite što više namirnica biljnog porekla. Naime, kanadski naučnici su utvrdili da zamenom proteina životinjskog porekla biljnim proteinima možemo da u određenoj meri regulišemo nivoe LDL i HDL holesterola u krvi, kao i apolipoproteina B, koji najviše oštećuju arterije i smatraju se glavnim uzročnikom ateroskleroze. Učesnici u istraživanju su zamenili jednu do dve porcije životinjskih proteina biljnim proteinima, svakodnevno tokom 3 nedelje, što je dovelo do poboljšanja pomenutih vrednosti holesterola za 5%.
Autori studije su zaključili da se efekat konzumiranja biljnih proteina može uporediti s efektom rastvorivih vlakana u ovsu i ječmu na regulaciju nivoa holesterola u krvi, i samim tim i na prevenciju kardiovaskularnih oboljenja.
U najbolje izvore biljnih proteina inače spadaju mahunarke, integralne žitarice, orašasti plodovi i semenke.