Ukoliko vas muči problem povišenog holesterola ili želite da sprečite pojavu ovog zdravstvenog problema, trebalo bi da uključite u ishranu što više namirnica koje dokazano pomažu u regulaciji nivoa holesterola u krvi.
Maslinovo ulje - bogato je mononezasićenim masnim kiselinama koje regulišu nivoe HDL i LDL holesterola.
Avokado - kao i maslinovo ulje, predstavlja odličan izvor mononezasićenih masnih kiselina, dok istovremeno sadrži beta-sitosterol, fitosterol koji smanjuje apsorpciju holesterola iz hrane. Beta-sitosterol se koristi za snižavanje nivoa holesterola u krvi i prevenciju srčanih oboljenja.
Kurkuma - ovaj začin sadrži kurkumin koji smanjuje nivo LDL holesterola kao i nivo triglicerida, dok povišava nivo HDL holesterola. Da bi se kurkumin što bolje apsorbovao, najbolje bi bilo da kurkumu koristite u kombinaciji sa crnim biberom i maslinovim uljem.
Beli luk - snižava holesterol, smanjuje šanse za nastanak krvnih ugrušaka, snižava krvni pritisak, dok istovremeno štiti i od infekcija.
Masna riba - sardine, skuša, losos i haringa obiluju omega-3 masnim kiselinama, povišavaju nivo HDL holesterola i pomažu u prevenciji srčanih oboljenja i demencije.
Ovas (ovsene pahuljice, proizvodi od ovsenog brašne) - sadrži beta-glukane koji apsorbuju LDL holesterol, koji se potom prirodno eliminiše iz tela.
Pasulj - bogat je vlaknima, zahvaljujući čemu smanjuje apsorpciju holesterola iz pojedinih namirnica i snižava nivo ukupnog holesterola.
Orasi - regulišu nivo ukupnog i LDL holesterola - jedna studija je pokazala da konzumiranje 40 g oraha, 6 puta nedeljno, dovodi do snižavanja nivoa ukupnog holesterola za 5.4% i LDL holesterola za 9.3%.
Crna čokolada - istraživanje iz 2007. pokazalo je da kakao povećava nivo HDL holesterola.
Crni čaj - osim što obiluje antioksidansima koji učestvuju u prevenciji karcinoma, crni čaj drži nivo LDL holesterola pod kontrolom. Istraživanje iz 2003. pokazalo je da crni čaj već posle tri nedelje redovnog konzumiranja snižava nivo lipida u krvi za 6% do 10%.