Veličina:
A A A

5 razloga zašto je dobro jesti ljutu hranu

Dobra vest za sve vas koji volite začine - začinjena hrana poseduje brojna povoljna zdravstvena svojstva:

  • Začini poput cimeta, kurkume, bibera, čili paprike i kima ubrzavaju metabolizam i regulišu apetit.
  • Studija iz 2015. godine pokazala je da osobe koje jedu začinjenu hranu 6 do 7 dana u nedelji imaju za 14% niži rizik  od smrti. Na taj način nam začini omogućuju da duže živimo.
  • Pojedini začini kao što su kurkuma, beli luk i đumbir smiruju zapaljenja u organizmu i ublažuju simptome artritisa.
  • Istraživanja su pokazala da kapsaicin iz čili paprike može da uspori rast ćelija raka prostate.
  • Kim i kurkuma poseduju antibakterijska svojstva, tako da smanjuju rizik od bakterijskih infekcija.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?