Od svih šećera koji podstiču sintezu masti u jetri i povećanje telesne težine, fruktoza se pokazala kao najštetnija. Ovaj šećer ulazi u 75% rafinisanih prehrambenih proizvoda u obliku kukuruznog sirupa koji je slađi i jeftiniji od belog šećera. Međutim, fruktoza se vrlo brzo pretvara u mast (skoro 19 puta brže nego glukoza) a mozak pritom ne prepoznaje da je telo nahranjeno. Ovo za posledicu ima glad i dodatnu potrebu za hranom. S vremenom postajemo letargični i fizička aktivnost nam teže pada, te dolazi do nagomilavanja masnih naslaga i povećanja telesne težine.
S druge strane, poznato je da se fruktoza prirodno nalazi u voću i povrću, ali kada se konzumira u okviru ovih namirnica, ovaj šećeru ne povećava rizik od razvoja metaboličkih poremećaja. Štaviše, voće i povrće u ishrani čak nas štite od kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa tipa 2 i gojaznosti.