Veličina:
A A A

Kako da jedete više zelenog povrća?

Poznato je da zeleno povrće sadrži mnoštvo antioksidansa (naročito karotenoidima i hlorofilom), vitamina i minerala koji su izuzetno korisni po naše zdravlje. Međutim, možda niste oduševljeni idejom da ovo povrće stalno jedete u vidu salata ili variva. Danas vam donosimo nekoliko ideja kako da zeleno povrće uključite u ishranu na što bolji način.

  • Ukoliko volite da jedete kajganu ili omlet, sledeći put u recept dodajte seckani spanać, tikvice ili komadiće brokolija. 
  • Sigurno ste primetili da su zeleni sokovi i smutiji izuzetno popularni u poslednje vreme. Dok se ne naviknete na ukus, koristite sasvim malu količinu zelenog povrća, a više voća kao što su banane, jabuke ili jagodičasto voće. 
  • Povrće kao što je kelj, blitva, ali i začini poput peršuna i mirođije, može biti izvrstan dodatak u poslednjim koracima pripreme supa i čorbi.
  • Kelj, blitvu, kupus i drugo lisnato povrće možete koristiti za pripremu zamene za čips.
  • Pite sa zeljem, blitvom ili spanaćem, kao i sarmice od zelja, vinovog lišća i sl. odličan su način da jedete više zelenog povrća.
  • Sveže listove kupusa i zelene salate možete koristiti uz obrok umesto hleba, za pravljenje "zamotuljaka" sa raznim prilozima, npr. sa mesom, ribom, salatama ili sosovima.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?