Poznato je da zeleno povrće sadrži mnoštvo antioksidansa (naročito karotenoidima i hlorofilom), vitamina i minerala koji su izuzetno korisni po naše zdravlje. Međutim, možda niste oduševljeni idejom da ovo povrće stalno jedete u vidu salata ili variva. Danas vam donosimo nekoliko ideja kako da zeleno povrće uključite u ishranu na što bolji način.
- Ukoliko volite da jedete kajganu ili omlet, sledeći put u recept dodajte seckani spanać, tikvice ili komadiće brokolija.
- Sigurno ste primetili da su zeleni sokovi i smutiji izuzetno popularni u poslednje vreme. Dok se ne naviknete na ukus, koristite sasvim malu količinu zelenog povrća, a više voća kao što su banane, jabuke ili jagodičasto voće.
- Povrće kao što je kelj, blitva, ali i začini poput peršuna i mirođije, može biti izvrstan dodatak u poslednjim koracima pripreme supa i čorbi.
- Kelj, blitvu, kupus i drugo lisnato povrće možete koristiti za pripremu zamene za čips.
- Pite sa zeljem, blitvom ili spanaćem, kao i sarmice od zelja, vinovog lišća i sl. odličan su način da jedete više zelenog povrća.
- Sveže listove kupusa i zelene salate možete koristiti uz obrok umesto hleba, za pravljenje "zamotuljaka" sa raznim prilozima, npr. sa mesom, ribom, salatama ili sosovima.