Da biste bili zdravi, najbolje bi bilo da svakodnevno jedete nekoliko porcija povrća dnevno. Danas vam preporučujemo povrće koje je naročito bogato hranljivim materijama i antioksidansima te mu se pripisuje svojevrstan anti-age efekat na kožu i uopšte na organizam.
Paprike predstavljaju odličan izvor vitamina C koji neophodan za sintezu kolagena, ubrzava zarastanje rana i podstiče imunitet, dok istovremeno pomaže u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Šargarepe i slatki krompir (batat) obiluju karotenoidima kao što je beta-karoten koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Vitamin A pomaže u obnavljanju oštećenog kolagena i time čini kožu elastičnijom. Paradajz sadrži još jedan karotenoid, likopen, koji deluje kao antioksidans i ublažava oštećenja nastala dejstvom UVA i UVB zraka. Tu je i spanać koji obiluje beta-karotenom, luteinom i zeaksantinom. Istraživanja su pokazala da karotenoidi (beta-karoten, likopen, lutein, zeaksantin) koje ovo povrće sadrži, osim što štite od štetnog dejstva slobodnih radikala i time usporavaju proces starenja kože, istovremeno pomažu i u prevenciji karcinoma, kao što su karcinom pluća, kože, dojke i prostate.