Hrana bogata vitaminom A kao što je npr. zeleno, žuto i narandžasto povrće mogla bi da smanji rizik od slabljenja kognitivnih funkcija (poput pamćenja i pažnje) u starijem životnom dobu. Naime, kineski i kanadski naučnici sproveli su istraživanje u kojem je učestvovalo 330 ispitanika, prosečne starosti oko 77 godina. Procenjene su kognitivne sposobnosti ispitanika, kao i nivo vitamina A. Pokazalo se da je 61% učesnika u eksperimentu imalo normalan nivo vitamina A, 26% je imalo blag nedostatak, a 13% ozbiljan nedostatak ovog vitamina. Ispitanici kod kojih je uočen manjak vitamina A postizali su lošije rezultate na testovima misaonih sposobnosti.
Da bi se sprečio manjak vitamina A, trebalo bi da svakodnevno jedemo namirnice bogate vitaminom A kao što su bundeva, batat, šargarepa, spanać, kelj, blitva, brokoli, paradajz, kajsije, breskve, kao i jaja, mlečni proizvodi, morska riba i riblje ulje.