Veličina:
A A A

Enzim iz kivija ubrzava proces varenja

Kivi sadrži enzim, aktinidin, koji potpomaže varenje proteina životinjskog porekla tj. proteina iz mesa, ribe, jaja, mlečnih proizvoda. Zanimljivo je i da je upravo ovaj enzim odgovoran za alergiju na kivi, te da kod nekih osoba može da izazove simptome alergijske reakcije poput svraba i peckanja u ustima, i koprivnjače.

Uz pomoć aktinidina, telo može brže da iskoristi proteine iz hrane, dok se istovremeno smanjuju eventualne digestivne smetnje. Jedan kivi na kraju obroka trebalo bi da ubrza i olakša proces varenja. 

Kivi je isto tako bogat dijetetskim vlaknima koja ubrzavaju prolazak hrane kroz creva, pomažu u regulaciji nivoa holesterola i u održavanju nivoa šećera u krvi stabilnim.

 

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?