Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje vode dnevnik ishrane i zapisuju sve što pojedu i popiju mogu da izgube i do 40% više kilograma nego osobe koje ne vode dnevnik ili ne zapisuju sve detaljno. Dnevnik ishrane isto tako smanjuje izglede za vraćanje izgubljenih kilograma.
Kada je reč o samoj ishrani, potrudite se da svaki obrok sadrži i ugljene hidrate, i proteine, i masti. Idealno bi bilo da obrok sadrži 45% ugljenih hidrata, 30% zdravih masti i 25% proteina. Nikako nemojte u potpunosti isključivati ugljene hidrate ili masti iz ishrane - ovaj postupak ne samo što nije zdrav, već i povećava šanse da ćemo u trenutku slabosti, umora ili gladi pribeći visokokaloričnoj hrani ili da ćemo se prejesti. Isto tako je važno da se ne izgladnjujemo, budući da nedovoljan dnevni unos kalorija može da dovede do usporavanja metabolizma, dok istovremeno ne dobijamo nutrijente koji su nam neophodni za normalno funkcionisanje organizma.