Ukoliko ste primetili da često jedete između obroka, manje a češće porcije su idealno rešenje za vas. Češći obroci će vam pomoći da odolite raznim slanim i slatkim iskušenjima između obroka. Npr. ukoliko doručak podelite na dva dela i kao drugi deo pojedete voćku, šaku badema ili jogurt, lakše ćete sačekati ručak, nećete pregladneti i manja je verovatnoća da ćete imati potrebu za raznim nezdravim međuobrocima.
Ljudi često posežu za grickalicama ukoliko nisu dovoljno jeli za glavni obrok ili se osećaju umorno, ali i zbog stresa, dosade, tuge i nekih drugih nerazjašnjenih emocija. Čips, krekeri, keksi i čokolade spadaju u najčešće grickalice. Ova hrana obično donosi prazne kalorije - dosta masti i šećera, a malo korisnih nutrijenata - i vremenom dovodi do viška kilograma, gojaznosti pa čak i oboljenja vezanih za prekomernu telesnu težinu.