Veličina:
A A A

Zašto bi trebalo što češće da jedemo paradajz?

Paradajz sadrži likopen, antioksidativni i antiinflamatorni karotenoidni pigment koji, prema rezultatima više studija, može da smanji rizik od raka prostate, kao i da uspori ili spreči širenje ćelija tumora. Jedno istraživanje je utvrdilo da muškarci koji jedu deset i više porcija paradajza nedeljno imaju manji rizik od raka prostate za 18%. Kao porcija se računa jedan srednji paradajz, pola čaše soka ili sedam čeri paradajza. Istraživanja ukazuju da bi ishrana bogata likopenom mogla da nas zaštiti i od pojave raka pluća, pankreasa i debelog creva.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?