Veličina:
A A A

Važnost ishrane u prevenciji Alchajmerove bolesti

Ishrana igra važnu ulogu u prevenciji Alchajmerove bolesti. Antioksidansi prisutni u voću i povrću pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju proces ćelijskog starenja. Pored većeg unosa namirnica biljnog porekla, treba održavati i ravnotežu između unosa esencijalnih polinezasićenih masnih kiselina (omega-3) i zasićenih masti. Na našim prostorima, ljudi su, primera radi, navikli da jedu više mlečnih proizvoda kao što su puter, mleko, sirevi, pavlaka, koji sadrže zasićene masti, dok namirnice bogate nezasićenim mastima (lanene semenke, morska riba i riblje ulje) nisu tako redovno prisutne u ishrani. U cilju prevencije demencije, svakako se preporučuje povećanje unosa namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama, uz istovremeno smanjenje količine zasićenih masti u ishrani.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?