Veličina:
A A A

Zdravija alternativa slanom čipsu od krompira

Osim što sadrži veliku količinu soli, čips obiluje i mastima. Ako često jedete čips i druge grickalice, moguće je da i ne znajući unosite dodatne 2 čaše ulja mesečno. Naučnici upozoravaju da preveliki unos soli i masti povećava rizik od hipertenzije, gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i koronarne bolesti srca. Umesto uobičajenog čipsa od krompira pokušajte da nabavite ili napravite sami čips od povrća kao što su tikvice, šargarepe, cvekla, kelj, itd. Tanke kolutove ili listove povrća kojem ste dodali začine po želji stavite u rernu i pecite na 150 stepeni tokom 20 minuta (proveravajte kako napreduje pečenje na svakih 5 minuta da čips ne bi pregoreo). Na ovaj način ćete tačno znati i kontrolisati koliko soli i ulja sadrži čips koji jedete. Sušenje povrća u rerni na 50-60 stepeni tokom više sati i upotreba dehidratora predstavljaju još zdraviji način pripreme čipsa.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?