Osim što sadrži veliku količinu soli, čips obiluje i mastima. Ako često jedete čips i druge grickalice, moguće je da i ne znajući unosite dodatne 2 čaše ulja mesečno. Naučnici upozoravaju da preveliki unos soli i masti povećava rizik od hipertenzije, gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i koronarne bolesti srca. Umesto uobičajenog čipsa od krompira pokušajte da nabavite ili napravite sami čips od povrća kao što su tikvice, šargarepe, cvekla, kelj, itd. Tanke kolutove ili listove povrća kojem ste dodali začine po želji stavite u rernu i pecite na 150 stepeni tokom 20 minuta (proveravajte kako napreduje pečenje na svakih 5 minuta da čips ne bi pregoreo). Na ovaj način ćete tačno znati i kontrolisati koliko soli i ulja sadrži čips koji jedete. Sušenje povrća u rerni na 50-60 stepeni tokom više sati i upotreba dehidratora predstavljaju još zdraviji način pripreme čipsa.