Kikiriki sadrži brojne hranljive materije - vitamine, minerale i antioksidanse koji povoljno utiču na naše zdravlje. Popularan je sastojak raznih slanih i slatkih jela, i može se jesti pržen, pečen, kuvan, kao i sirov. Budući da je vrlo kaloričan (u 100 grama suvo pečenog nesoljenog kikirikija ima čak 585 kalorija) preporuka je da se jede u manjim količinama, i to najbolje 30 g dnevno. Izuzetno je bogat mineralima kao što su gvožđe, kalijum, mangan, magnezijum, fosfor, bakar i cink. Takođe obiluje vitaminom E i vitaminima B-kompleksa (naročito vitaminom B3 i folnom kiselinom). Ipak, ukoliko najviše volite i jedete prženi slani kikiriki, imajte na umu da na taj način pored korisnih hranljivih materija, unosite i dosta soli i masti što može imati negativne efekte po vaš organizam. Radije birajte sirovi ili suvo pečeni neslani kikiriki.