Britansko udruženje Action on Sugar koje se zalaže za smanjenje sadržaja šećera u prehrambenim proizvodima ukazalo je na razlike u količini šećera koju sadrže najpopularnija gazirana pića u zavisnosti od zemlje u kojoj se prodaju. Primera radi, limenka Sprajta (330 ml) u Austriji i Poljskoj sadrži 19 g šećera, dok na Tajlandu sadrži čak 47 g. Ista količina koka-kole u našoj zemlji sadrži 36 g šećera, kao i koka-kola u Americi, dok u Kanadi ta količina iznosi čak 39 g. U Španiji i Francuskoj 330 ml koka-kole sadrži 35 g šećera, a u Japanu čitavu kašičicu šećera manje - 30 g. Najveće odstupanje primećeno je kod Švepsa - limenka ovog pića u Americi sadrži 45 g šećera, dok u Argentini sadrži samo 16 g. Ove podatke treba imati na umu, budući da su ranija naučna istraživanja pokazala da redovno konzumiranje zaslađenih napitaka povećava rizik od dijabetesa tipa 2 i gojaznosti.