Veličina:
A A A

Šta se dešava kada smanjimo količinu šećera u ishrani?

Doktor Robert Lustig, koji je prethodnih 16 godina posvetio lečenju gojaznosti kod dece i proučavanjem metaboličkih efekata šećera iz hrane, u najnovijem istraživanju je pokazao šta se dešava u organizmu deteta kada se količina šećera smanji na preporučenih 10% dnevnog unosa kalorija. U istraživanju je učestvovalo 43 ispitanika kod kojih su utvrđeni metabolički poremećaji. Doktor je odlučio da šećer jednostavno zameni skrobom, te da na taj način značajno smanji prisustvo šećera u dečijoj ishrani. Već posle 10 dana ovakve ishrane, kod dece je utvrđeno da se nivo donjeg krvnog pritiska snizio u proseku za 5 mmHg, nivoi lipida u krvi su se bitno smanjili, jutarnja vrednost glikemije (na prazan stomak) opala je za 5 jedinica, poboljšala se tolerancija na glukozu, a nivoi insulina opali su za 50%. Osim što je pokazao da je metaboličke poremećaje moguće regulisati korigovanjem ishrane, doktor Lustig smatra da je na ovaj način dokazao i koliko je šećer zapravo toksičan po naš organizam.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?