Veličina:
A A A

Sastojci šargarepe koji nas štite od raka

Brojne studije su pokazale da povećani unos voća i povrća bogatog antioksidansima smanjuje rizik od raka i kardiovaskularnih oboljenja. U šargarepi se nalazi niz karotenoida (alfa-karoten, beta-karoten, lutein) koji kao moćni antioksidansi ispoljavaju antikancerogeno dejstvo. Jedna studija iz 2011. pokazala je da ekstrakt soka od šargarepe ubija ćelije leukemije i sprečava njihovu progresiju. Takođe, istraživanja su pokazala da pušači koji bar jednom nedeljno jedu šargarape imaju triput manji rizik od plućnog karcinoma nego oni koji uopšte ne jedu ovo povće. Ishrana bogata beta-karotenom smanjuje rizik i od raka debelog creva i raka prostate.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?