2010. godine kao rezultat saradnje 85 naučnika, 18 instituta, u Italiji je objavljeno zanimljivo otkriće. Naime, naučnici su konačno uspeli da dešifruju ceo genom jabuke (Golden Delicious) utvrdivši da se jabuka sastoji od 57.000 gena, što je impozantno s obzirom da ljudi imaju samo 30.000. To dokazuje da jabuka zapravo i nije tako jednostavna voćka i da zaslužuje puno poštovanje. Jabuka je kao što znate obavezni sastojak dijeta za mršavljenje, a evo i zašto. Jabuka sadrži pektin u vidu netopivih vlakana koja u kontaktu s vodom bubre i tako stvara osećaj sitosti ali i monosaharid fruktoza koju jabuka sadrži brzo zadovoljava želju za slatkim bez većih promena u nivou glukoze u krvi. Sa druge strane, jabuka je voće koje se toplo preporučuje svima koji imaju problema sa održavanjem nivoa šećera u krvi, ili su već oboleli od šećerne bolesti, jer jabuka sadrži u najvećem delu vodu a od šećera najviše fruktozu.