Reumatoidni artritis je hronično zapaljenjsko oboljenje vezivnog tkiva koje najpre zahvata zglobove. Da bi se simptomi bolesti držali pod kontrolom i da bi se sprečio nastanak oštećenja zglobova, važno je utvrđivanje odgovarajuće medikamentozne i fizikalne terapije, ali i ukidanje pojedinih loših navika (pušenje, konzumiranje alkohola), kao i pridržavanje pojedinih smernica kada je ishrana u pitanju. Naime, pojedine namirnice mogle bi da ublaže simptome ove bolesti i uspore njeno napredovanje, a ovo je posebno važno za pacijente koji ne reaguju dobro na antireumatske lekove.
Primera radi, u takve namirnice spada voće kao što su suve šljive, grožđe, borovnice, nar, grejpfrut, banane, mango, jabuke i breskve. Od žitarica su to ovas, raž, proso, kukuruz, integralni pirinač. Često se naglašava i značaj začina kao što su kurkuma i đumbir, a od namirnica koje još pomažu kod simptoma reumatoidnog artritisa tu su i maslinovo ulje, riblje ulje, zeleni čaj, jogurt (i probiotici uopšte). Ove namirnice poboljšavaju sposobnost tela da eliminiše toksine, dok istovremeno smanjuju nivo citokina tj. supstanci koje luče ćelije imunskog sistema a koje mogu da izazovu zapaljenja kod osoba sa reumatoidnim artritisom.