Vitamin A je nutrijent od ključne važnosti za zdrave oči, kao i za lepu i mladu kožu. Istraživanja su takođe utvrdila da ovaj vitamin pomaže u prevenciji poremećaja pamćenja. Međutim, nedavno se pokazalo i da postoji povezanost između konzumiranja namirnica bogatih vitaminom A i smanjenog rizika od raka kože.
Vitamin A se nalazi u obliku retinola u namirnicama životinjskog porekla kao što su jaja, piletina, ćuretina, goveđa džigerica, kao i u obliku beta-karotena i beta-kriptoksansina u namirnicama biljnog porekla (šargarepe, batat, bundeva, brokoli, kelj, spanać, kajsije).
Naučnici su naime na osnovu podataka 75.170 žena (starih u proseku 50,4 godine) i 48.400 muškaraca (starih u proseku 54,3 godine) koji su sakupljani tokom 26 godina utvrdili da osobe koje unose najveće količine vitamina A kroz ishranu imaju i smanjeni rizik od karcinoma skvamoznih ćelija kože, koji inače predstavlja najčešći tip karcinoma kože.