Veličina:
A A A

Volite da jedete ren? Evo zašto je to dobro!

Ren je korenasto povrće koje se najčešće koristi kao začin odnosno dodatak jelima. Ovaj ljuti koren sadrži brojna biljna jedinjenja među kojima su glukozinolati, koji se razgrađuju u izotiocijanate i koji mogu da zaštite organizam od karcinoma time što sprečavaju rast ćelija raka.

Ren ima i antibakterijska svojstva. Naime, laboratorijska istraživanja pokazala su da alil-izotiocijanat iz rena uništava bakterije E. coli, H. pylori i Salmonelu.

Takođe, zahvaljujući karakterističnoj ljutini, ren pomaže kod problema sa sinusima, nosem i grlom i ublažava prehladu i probleme sa disanjem.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?