U poslednje vreme, sve više se govori o dodacima ishrani sa kolagenom. Kolagen održava našu kožu mladalačkom i zategnutom, dok istovremeno podržava i zdravlje digestivnog trakta, mišića, kostiju i hrskavice. Međutim, budući da naš organizam sam stvara kolagen, ne moramo odmah da uzimamo suplemente, već možemo da se potrudimo da jedemo više hrane koja podstiče sintezu kolagena i štiti telo od gubitka ovog proteina. To je najpre:
- Hrana bogata proteinima: supa od goveđih kostiju, jaja, orašasti plodovi, semenke, mahunarke (naročito soja i proizvodi od soje).
- Namirnice bogate glicinom, jednom od aminokiselina u kolagenu: semenke susama, suncokreta i bundeve, alge kao što su spirulina i nori, spanać i potočarka.
- Prehrambeni izvori cinka: integralne žitarice, semenke bundeve, morski plodovi.
- Namirnice bogate bakrom: orasi, semenke, zeleno lisnato povrće, džigerica, morski plodovi, spirulina, crna čokolada.
- Voće i povrće bogato vitaminom C: paprike, citrusi, kivi, brokoli, kupus, peršun.
- Povrće bogato hlorofilom: blitva, kelj, spanać, brokoli, rukola.
- Hrana i napici koji sadrže katehine: zeleni čaj, kakao, jagodičasto i bobičasto voće, kajsije, japanske jabuke.