Poslednjih godina sve više se govori o pozitivnim zdravstvenim efektima lanenog semena. Zahvaljujući vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i drugim aktivnim sastojcima, uključivanjem semenki lana u ishranu učinićemo sjajne stvari za naš digestivni i kardiovaskularni sistem.
Jedna supena kašika (10 g) lanenih semenki sadrži čak 3 g vlakana koja pomažu u prevenciji zatvora, održavaju crevnu floru zdravom i, prema brojnim istraživanjima, smanjuju rizik od dijabetesa.
Kada je reč o proteinima, pomenuta količina semenki sadrži oko 1.8 g proteina, a lan predstavlja i odličan izvor aminokiselina arginin i glutamin koje su važne za jak imunitet i zdrav kardiovaskularni sistem.
Semenke lana su izuzetan izvor višestruko nezasićenih masnih kiselina među kojima je alfa-linoleinska kiselina. Ova omega-3 masna kiselina pomaže u regulaciji visokog krvnog pritiska, povišenog nivoa holesterola, prevenciji ateroskleroze i srčanog udara.
Od vitamina i minerala, lanene semenke su sjajan izvor vitamina B1 i B6, folne kiseline, zatim magnezijuma, mangana i kalijuma, dok sadrže i fitohemikalije kao što su ferulinska kiselina, fitosteroli, lignani i kumarinska kiselina.
Preporučujemo vam da pre upotrebe sameljete semenke da biste imali koristi od svih korisnih sastojaka u lanenim semenkama. Mleveno seme možete dodati u jogurt, posuti preko žitarica, salate, ili dodati u brašno za hleb, pa čak i kolače, a kada počnete da uključujete lanene semenke u ishranu, obratite pažnju da unosite dovoljno tečnosti tokom dana.