Pistaći su bogati antioksidansima, kao i vitaminima B-kompleksa i mineralima poput kalijuma, magnezijuma, gvožđa, bakra i mangana. Sadrže i l-arginin koji arterije čini elastičnijima i smanjuje rizik od formiranja krvnih ugrušaka. Pomažu u regulaciji nivoa LDL holesterola - u jednoj studiji, 28 ispitanika sa povišenim nivoom LDL holesterola, koji su inače dobrog zdravlja, jeli su dvaput dnevno suvo pečene nesoljene pistaće (po 30 g). Posle mesec dana, kod ispitanika je došlo do sniženja nivoa LDL holesterola za 12%. Pošto povišen nivo LDL holesterola predstavlja ozbiljan faktor rizika za nastanak koronarne bolesti srca, pistaći na ovaj način mogu pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Isto tako pomažu u kontroli telesne težine, budući da zahvaljujući zdravim mastima, proteinima i vlaknima produžavaju sitost između obroka. Odlični su i za vid - pistaći sadrže karotenoide lutein i zeaksantin koji pomažu u prevenciji starosne makularne degeneracije i katarakte.