Ranija istraživanja ukazala su na to da resveratrol, antioksidans koji se nalazi u grožđu, crnom vinu, borovnicama i dudinjama, pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, jača imunitet, i poboljšava izgled kože. Nedavno istraživanje ukazalo je na protektivno dejstvo ovog antioksidansa kada je u pitanju prevencija karcinoma pluća. Da bi došli do ovog zaključka, istraživači sa Univerziteta u Ženevi vršili su ispitivanja na četiri grupe miševa, a istovremeno je primenjivan i nov način unosa resveratrola - nazalnim putem.
Prva (kontrolna) grupa miševa nije bila izložena kancerogenoj supstanci iz dima cigarete, niti resveratrolu. Druga grupa je dobila samo kancerogen, treća je dobila i kancerogen i resveratrol, a četvrta grupa je dobila samo tretman sa resveratrolom.
Kod miševa iz treće grupe pojavio se manji broj tumora, koji su sveukupno bili manje veličine nego kod miševa iz druge grupe. Kada je reč o miševima koji nisu bili izloženi kancerogenu (prva i četvrta grupa), kod 63% miševa koji su dobijali resveratrol nije došlo do pojave tumora, dok je ovaj procenat bio znatno manji kod miševa iz kontrolne grupe (12.5%). Autori studije su na osnovu ovih rezultata došli do zaključka da resveratrol štiti od karcinoma pluća.
Inače, resveratrol se, kada se unese kroz hranu, brzo metaboliše i eliminiše, te usled toga ne uspeva da dođe do pluća. Zbog ove činjenice su su naučnici pokušali da naprave formulaciju koja bi mogla da se unese nazalnim putem i koja bi na taj način omogućila ovom antioksidansu da dopre sve do pluća. Ovaj vid tretmana moći će da se primenjuje i kod čoveka.