Pitanje o tome koliko su mleko i mlečni proizvodi zaista dobri po zdravlje stalni je predmet diskusija. Tako, na primer, rezultati nedavne poljske studije ukazuju na pozitivne zdravstvene efekte mlečnih proizvoda, ali ne i mleka. U ovom istraživanju korišćeni su podaci iz jedne ranije američke studije u kojoj je od 1999. do 2010. godine učestvovalo 24.000 odraslih ispitanika.
Poljski tim je utvrdio da postoji povezanost između konzumiranja mlečnih proizvoda i nižeg rizika od smrti usled moždanog udara i od smrti uopšte (tj. usled raznih zdravstvenih uzroka). Primera radi, osobe koje redovno jedu sir imaju za 8% niži rizik od smrti uopšte.
Autori studije ukazali su, međutim, i na nedavne rezultate dvadesetogodišnjeg istraživanja u kojem su učestvovali odrasli ljudi iz Švedske. U ovoj studiji je kod žena otkrivena povezanost između konzumiranja mleka u većim količinama i duplo većeg rizika od smrti usled kardiovaskularnih uzroka. Imajući u vidu pomenute zaključke o mleku, autori studije preporučuju osobama koje često piju ovaj napitak da biraju varijante mleka sa niskim sadržajem ili 0% masti.