Više istraživanja je pokazalo da redovno konzumiranje cvekle i soka od cvekle može da poboljša cirkulaciju i krvnu sliku, kao i da snizi krvni pritisak. U 100 grama sirove cvekle ima samo 44 kalorije, 10 g ugljenih hidrata (od toga 3 g čine vlakna) i 2 g proteina. Cvekla je bogata kalijumom (325 mg u 100 g), gvožđem (0,8 mg) i manganom, a od vitamina naročito obiluje folnom kiselinom (109 mcg) i vitaminom C.
Kao što smo pomenuli na početku, naučna ispitivanja su pokazala da sirova cvekla i sok od cvekle mogu bitno da snize krvni pritisak - za 4 do 10 mmHg za samo nekoliko sati. Ovaj efekat više se uočava kod sistolnog (gornjeg) pritiska, a za njega su zaslužni nitrati u cvekli koji se u telu pretvaraju u azot-oksid, koji širi krvne sudove i zbog toga dovodi do snižavanja krvnog pritiska. Konzumiranje povrća sa visokim sadržajem nitrata moglo bi da bude jednostavan i efikasan način za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja, budući da se povišen krvni pritisak generalno smatra najznačajnijim faktorom rizika za pojavu bolesti kardiovaskularnog sistema.
S druge strane, pošto nitrati iz cvekle dovode do širenja krvnih sudova, posle konzumiranja ovog povrća dolazi i do poboljšanja dotoka krvi u mozak, i to u delove mozga koji se povezuju sa donošenjem odluka i radnom memorijom.