Prema rezultatima nedavne britanske studije, konzumiranje pojedinih namirnica može da odloži nastupanje menopauze, dok s druge strane postoje i namirnice koje čak mogu da ubrzaju njenu pojavu. Reč je o značajnom otkriću, budući da se rana menopauza povezuje i sa zdravstvenim rizicima kao što su povećan rizik od kardiovaskularnih oboljenja, smanjena gustina kostiju i osteoporoza.
U pomenutoj studiji učestvovalo je preko 35 000 žena od 35 do 69 godina. Učesnice su odgovarale na pitanja koja se tiču njihove ishrane, a u obzir su uzeti i drugi faktori koji mogu uticati na dolazak menopauze, kao što su telesna težina, fizička aktivnost, broj trudnoća i eventualno uzimanje hormonske terapije.
Autori studije uočili su da je kod žena koje redovno konzumiraju masnu ribu (sardine, haringa, skuša, losos, pastrmka) menopauza nastupila 3 godine kasnije nego kod ostalih ispitanica. Ishrana bogata svežim povrćem i mahunarkama, kao i vitaminom B6 i cinkom kada su nutrijenti u pitanju, ima isto dejstvo. Naučnici su ovaj efekat objasnili činjenicom da omega-3 masne kiseline deluju protivupalno, dok vitamini iz povrća i mahunarki neutrališu štetno dejstvo slobodnih radikala. Na ovaj način se usporava starenje, a samim tim i nastupanje menopauze.
S druge strane, ishrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima koji se nalaze u proizvodima od belog brašna, belog pirinča i hrani i pićima zaslađenim belim šećerom dovodi do toga da menopauza može da porani i za godinu i po dana.
Potrebno je svakako još istraživanja da bi se proučili konkretni mehanizmi koji dovode do pomenutih efekata kada je nastupanje menopauze u pitanju.