Više studija pokazalo je da pojedina hrana može da izazove napade migrene. Da biste utvrdili koje vam namirnice konkretno smetaju, trebalo bi da vodite dnevnik u kojem ćete zapisivati kada je došlo do migrene i koji su bili njeni simptomi, kao i da redovno beležite šta jedete. U najčešće namirnice koje mogu biti uzročnici migrena spadaju:
- Stariji sirevi, koji sadrži veće količine tiramina, jedinjenja koje se nalazi i u vinu, ekstraktu kvasca, čokoladi i mesnim prerađevinama. Nivoi tiramina su veći kod osoba koje pate od hroničnih migrena nego kod zdravih osoba ili onih koji boluju od drugih oblika glavobolja.
- Alkoholni napici - 29% do 36% ljudi sa migrenom uvereni su da alkohol kod njih izaziva migrenu. Alkoholna pića (naročito crno vino) mogu da izazovu napad migrene i do 3 sata posle konzumiranja.
- Kafa i napici sa kofeinom - visok unos kofeina može biti uzročnik migrene kod nekih ljudi.
- Mesne prerađevine - procenjuje se da je 5% ljudi sa migrenom osetljivo na nitrite iz mesnih prerađevine, te da simptomi migrene kod njih mogu da počnu samo nekoliko minuta posle konzumiranja ove hrane.
- Obratite pažnju na sastojke prehrambenih proizvoda koje kupujete, budući da mononatrijum glutaminat (pojačivač ukusa), kao i veštački zaslađivači aspartam i sukraloza mogu biti uzročnici migrenoznih glavobolja.
- Kod 11% osoba koje pate od migrena, citrusno voće može da izazove napad migrene.