U nedavno objavljenoj studiji, indijski naučnici su napravili pregled namirnica koje dokazano olakšavaju simptome reumatoidnog artritisa i usporavaju napredovanje ove bolesti. Oni naročito naglašavaju značaj ishrane kod pacijenata koji ne reaguju dobro na antireumatske lekove.
Reč je najpre o voću kao što su suve šljive, grožđe, borovnice, nar, grejpfrut, banane, mango, jabuke i breskve. Od žitarica su to ovas, raž, proso, kukuruz, integralni pirinač. Autori studije naglašavaju i značaj začina kao što su kurkuma i đumbir, a od namirnica koje još pomažu kod simptoma reumatoidnog artritisa tu su i maslinovo ulje, riblje ulje, zeleni čaj, jogurt (i probiotici uopšte). Ove namirnice poboljšavaju sposobnost tela da eliminiše toksine, dok istovremeno smanjuju nivo citokina tj. supstanci koje luče ćelije imunskog sistema a koje mogu da izazovu zapaljenja kod osoba sa reumatoidnim artritisom.