Sve je više istraživanja koja ukazuju na pozitivne zdravstvene efekte redovnog konzumiranja oraha. Ovo koštunjavo voće obiluje omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima koji doprinose kardiovaskularnom zdravlju, povoljno deluju na raspoloženje i pomažu u prevenciji više tipova karcinoma.
U 100 g oraha ima čak 65 g masti, oko 15 g proteina i 13,7 g ugljenih hidrata (od čega čak 6,7 g vlakana). Ova količina oraha sadrži čak 654 kalorije. Orasi su bogati vitaminima B-kompleksa (naročito folnom kiselinom, vitaminima B1 i B6), kao i magnezijumom, cinkom, manganom, fosforom, gvožđem i kalijumom.
Koliko bi oraha trebalo da jedemo da bi se to povoljno odrazilo na zdravlje?
Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu 40 g do 50 g oraha dnevno (20 do 25 polovina oraha) pet puta nedeljno imaju duplo manji rizik od kardiovaskularnih oboljenja nego osobe koje uopšte ne jedu ovo koštunjavo voće. Orasi pomažu u regulaciji nivoa LDL holesterola, poboljšavaju funkcije krvnih sudova, ublažavaju zapaljenja i smanjuju rizik od stvaranja plaka u arterijama. Zahvaljujući fitosterolima, polifenolima i omega-3 masnim kiselinama, orasi takođe smanjuju rizik od karcinoma debelog creva i prostate.
Bez obzira na pozitivne zdravstvene efekte koji se ovom koštunjavom voću pripisuju, osobe koje su alergične na orahe bi, naravno, trebalo u potpunosti da ih isključe iz ishrane.