Ukoliko već neko vreme pokušavate da ograničite unos masne hrane, ali vam nikako ne polazi za rukom, možda će vam današnji tekst pomoći da istrajete u toj odluci.
Hrana bogata mastima kao što je, primera radi, pržena hrana, bitno opterećuje digestivni trakt. Naime, u poređenju sa proteinima i ugljenim hidratima, masti se najsporije vare. Razni enzimi, žuč i želudačna kiselina potrebni su za njihovo varenje, a ovaj proces mogu da poremete različiti faktori, počev od stresa do određenih medikamenata. Zbog ovoga se posle masne hrane neretko javljaju probavne tegobe kao što su nadutost i mučnina. Kod nekih ljudi masna hrana može da izazove čak i dijareju i bolove u stomaku.
Masna hrana uglavnom ne sadrži zdrave masti koje se nalaze u maslinovom ulju, lanenim i čija semenkama, morskoj ribi i avokadu, već su to najčešće zasićene i trans masti koje nepovoljno deluju čak i na crevnu floru, što se posredno odražava i na imunitet i povećava šanse za razvoj metaboličkih poremećaja.
Ukoliko redovno jedete masnu hranu, na taj način povećavate rizik od hroničnih bolesti. Istraživanje iz 2014. pokazalo je da osobe koje jedu prženu hranu 4 do 6 puta nedeljno imaju povećan rizik za razvoj koronarne bolesti za 23% i od dijabetesa tipa 2 za 39%.