Brojna istraživanja pokazuju da ishrana bitno utiče na kvalitet zdravlja i dužinu života. Namirnice koje obiluju hranljivim materijama i antioksidansima mogu nam pomoći da donekle usporimo proces starenja:
- Svakodnevno jedite zeleno lisnato povrće - studija iz 2015. pokazala je da ovo povrće, zahvaljujući luteinu, beta-karotenu, folnoj kiselini i vitaminu K, usporava proces starenja mozga.
- Borovnice, jagode i maline obiluju antioksidansima koji imaju kardioprotektivno dejstvo i smanjuju rizik od zapaljenja.
- Paradajz sadrži likopen koji smanjuje rizik od raka prostate i pomaže u regulaciji krvnog pritiska.
- Namirnice bogate probioticima kao što su jogurt, kefir, kombuha, kiseli kupus i ostala turšija koja se pravi prirodnom fermentacijom, a ne dodavanjem sirća, povoljno deluju na crevnu mikrofloru i jačaju imunitet.
- Dva do tri puta nedeljno jedite masnu ribu (skuša, losos, tuna). Istraživanje u kojem su učestvovali stogodišnjaci iz japanske prefekture Okinava pokazalo je da dugovečni ljudi jedu manje mesa, a više masne ribe i biljnih proteina.
- Potrudite se da svakodnevno jedete integralne žitarice, pošto one zahvaljujući vlaknima i drugim korisnim nutrijentima koje sadrže štite od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.
- Kada je reč o napicima, dve do tri šolje kafe dnevno smanjiće rizik od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.
- Zeleni čaj isto tako povoljno deluje na zdravlje time što smanjuje rizik od srčanih oboljenja i karcinoma.
- Naravno, ne zaboravite da pijete dosta vode budući da ćete na taj način povećati nivo energije i podstaći izbacivanje toksina iz organizma.