Veličina:
A A A

Čokolada smanjuje rizik od poremećaja srčanog ritma?

Sjajna vest za sve ljubitelje čokolade - nedavno istraživanje je pokazalo da osobe koje nedeljno jedu 56 g do 160 g čokolade imaju za 20% manji rizik od atrijalne fibrilacije. Budući da pacijenti sa atrijalnom fibrilacijom imaju 5 puta veći rizik od moždanog udara, dobro je znati da bi navika ovoga tipa mogla da pomogne u prevenciji pomenute bolesti.

U istraživanju je učestvovalo 55 502 odrasle osobe čije je zdravstveno stanje praćeno 13.5 godina. Tokom ovog perioda zabeleženo je 3 346 slučajeva atrijalne fibrilacije. Autori studije su zaključili da su ispitanici koji su jeli 30 g do 85 g čokolade mesečno imali za 10% manji rizik od aritmije nego ispitanici koji su mesečno jeli manje od 30 g čokolade. Takođe, ispitanici koji su jeli 30 g čokolade nedeljno imali su za 17% manji rizik od atrijalne fibrilacije, dok su, kao što smo pomenuli na početku, osobe koje su jele do 160 g nedeljno imale 20% manji rizik za pojavu ove bolesti. Ipak, ne treba ni preterivati - kod ispitanika koji su svakodnevno jeli po 30 g čokolade uočen je nešto manji protektivni efekat, tj. za 16% manji rizik od ove bolesti.

Autori studije naročito preporučuju crnu čokoladu, koja obiluje antioksidansima i povoljno deluje kako na srce, tako i na nervni sistem.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?