Ukoliko ste iz ishrane isključili sve namirnice životinjskog porekla, trebalo bi da jedete više namirnica bogatih proteinima, budući da biljne proteine telo ne može da iskoristi podjednako efikasno kao životinjske.
U najbolje izvore proteina spadaju mahunarke, integralne žitarice, orašasti plodovi i semenke:
- U 100 g kuvanog sočiva ili leblebija ima 9 g proteina, a ista količina tofua sadrži 8 g proteina.
- U dve kašike putera od kikirikija ima 8 g, dok 50 g suvopečenog kikirikija sadrži čak 12 g proteina. U 50 g badema ima 10.5 g proteina, a ista količina oraha sadrži 7.5 g.
- Pedeset grama semenki bundeve sadrži 9.5 g, a 50 g semenki suncokreta 10.5 g proteina.
- Kada je reč o žitaricama, ovsene pahuljice su vrlo bogate proteinima (13 g na 100 grama žitarica), dok 100 g kuvane kinoe ili amaranta sadrži 4 g proteina.