Veličina:
A A A

Šta je slađe - med ili beli šećer?

Ukoliko ne želite više da koristite beli šećer niti da pređete na veštačke zaslađivače, jedna od opcija koju imate jeste da u pripremi hrane i pića kao zaslađivač koristite med.

Med u najvećem procentu (oko 80%) sadrži šećere, kao i oko 20% vode. Sadrži tri vrste šećera - saharozu (koja upravo sačinjava konzumni tj. stoni šećer), glukozu i fruktozu. Zanimljivo je da je fruktoza slađa od glukoze, koja je, opet, slađa od saharoze. Samim tim je i med slađi od belog šećera, te nam je potrebna manja količina da bismo postigli željenu slatkoću jela ili pića.

Što je med stariji, to sadrži više fruktoze, te je i slađeg ukusa. 

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?