Veličina:
A A A

Zašto bi trebalo smanjiti upotrebu palminog ulja?

Procenjuje se da palmino ulje ulazi u sastav svakog trećeg prehrambenog proizvoda, naročito kad je reč o fabričkim keksima i kolačima. Međutim, budući da palmino ulje sadrži čak 45% zasićenih masti, nutricionisti ne preporučuju njegovu upotrebu zbog povećanog rizika od vaskularnih oboljenja. Proizvodnja palminog ulja isto tako nepovoljno utiče na životnu sredinu, pošto se za potrebe gajenja palmi koje daju ovu vrstu ulja krče velike površine tropskih kišnih šuma.

Odlična vest kako za ljudsko zdravlje, tako i za ekologiju, jeste da su naučnici nedavno utvrdili da bi proizvod na bazi suncokretovog ulja (tzv. Substipalm) mogao da zameni palmino ulje u određenom broju proizvoda.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?