Zeleni sokovi i smutiji (smoothie) od voća i povrća nisu samo internet pomodarstvo. Reč je zaista o napicima koji organizmu obezbeđuju mnoštvo vitamina, minerala i antioksidansa, dok pritom manje opterećuju digestivni trakt nego kada bismo, recimo, uzeli da jedemo salatu od spanaća i drugog svežeg povrća i voća. Zelene sokove je najbolje piti na prazan stomak, npr. ujutru ili između obroka. Osnovu najčešće čine banana i još neko voće po izboru (jabuka, pomorandža, kivi, itd.), šaka spanaća, blitve ili kelja, i tečni sastojci poput obične vode, blagog jogurta, bademovog mleka ili drugog mleka po izboru.
Ukoliko tek počinjete sa zelenim sokovima, u početku dodajte manju količinu zelenog lisnatog povrća, a više voća, sve dok se ne naviknete na nove ukuse i ne pronađete kombinacije koje vam najviše odgovaraju.
Naravno, da bi organizam normalno funkcionisao i da biste izbegli umor i glavobolju, vrlo je važno i da tokom celog dana pijete vodu. Moguće je da je za vaš umor jednostavno kriva dehidratacija.