Veličina:
A A A

Koji je enzim u kiviju "kriv" za alergiju na ovo voće?

Kivi idealno upotpunjuje doručak ili nas osvežava između obroka, istovremeno nas snabdevajući antioksidansima, vitaminima i mineralima poput vitamina C i K, kalijuma, bakra i mangana. Ovo južno voće sadrži i enzim aktinidain koji podstiče varenje proteina životinjskog porekla. Međutim, isti taj enzim kod nekih osoba može da izazove simptome alergijske reakcije poput svraba i peckanja u ustima, i urtikarije (koprivnjače). Isto tako, ljudi koji su alergični na ananas, papaju ili banane, vrlo verovatno će biti alergični i na kivi.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?