Veličina:
A A A

Alkohol i mesne prerađevine povećavaju rizik od raka želuca

Nedavna studija Američkog instituta za istraživanje raka ukazala je na to da povećano konzumiranje alkohola i mesnih prerađevina, i prekomerna telesna težina bitno povećavaju rizik od raka želuca. Naučnici smatraju da bi jedan od 7 slučajeva raka želuca mogao da se spreči ukoliko ljudi ne bi pili više od 3 alkoholna pića dnevno i ne bi jeli mesne prerađevine, i ukoliko bi održavali preporučenu telesnu težinu. Autori studije ne tvrde da pomenuta 3 faktora direktno izazivaju rak, već da postoji povezanost između njih i pojave raka želuca. Svako povećanje indeksa telesne mase za 5 jedinica, povećava rizik od pojave raka želuca za 23%. Takođe, osobe koje redovno jedu 50 g mesnih prerađevina (viršli, kobasice, šunke, i sl.) dnevno imaju za 18% veći rizik od ove bolesti.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?