Prema istraživanju britanskih naučnika, jedna čaša soka od cvekle dnevno može bitno da smanji vrednosti krvnog pritiska kod osoba sa hipertenzijom. Učesnici u istraživanju su svakog dana tokom 4 nedelje pili 250 ml soka od cvekle, a njihov krvni pritisak je praćen i po dve nedelje pre i posle eksperimenta. Posle 4 nedelje kod ispitanika je primećeno snižavanje nivoa krvnog pritiska za 8/4 mmHg. Jedna ranija studija je pokazala da i jednokratno konzumiranje veće količine soka od cvekle (500 ml) primetno utiče na krvni pritisak i kod zdravih osoba. Naučnici veruju da je ovo rezultat visokog sadržaja nitrata u soku od cvekle i da bi konzumiranje povrća sa visokim sadržajem nitrata moglo da bude jednostavan i efikasan način za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja, budući da se povišen krvni pritisak generalno smatra najznačajnijim faktorom rizika za pojavu bolesti kardiovaskularnog sistema.