Veličina:
A A A

Koji sastojak u paradajzu se aktivira kuvanjem?

Naučnici su otkrili da se prilikom kuvanja paradajza uz dodatak ulja molekuli likopena restrukturiraju što olakšava njihov transport u krvotoku. Likopen je antioksidantni i antiinflamatorni karotenoidni pigment za koji su naučnici utvrdili da smanjuje rizik od raka prostate. Prema istraživanjima, muškarci koji jedu deset i više porcija paradajza nedeljno imaju manji rizik od raka prostate za 18%. Kao porcija se računa jedan srednji paradajz ili sedam čeri paradajza. Neka istraživanja pokazala su da likopen može da doprinese smanjivanju rizika od srčanih oboljenja kao i snižavanju nivoa LDL holesterola.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?