Veličina:
A A A

Zašto se preporučuje kuvanje spanaća?

Često možete čuti preporuke da povrće treba jesti sveže, ne kuvano, ali postoji povrće koje sadrži sastojke koji sprečavaju apsorpciju nekih važnih nutrijenata. Spanać, na primer, predstavlja dobar izvor gvožđa i kalcijuma, međutim, oksalna kiselina koja se nalazi u spanaću sprečava njihovu apsorpciju. Oksalnu kiselinu možemo neutralisati kuvanjem, te se zato ovaj način pripreme najčešće preporučuje kad je spanać u pitanju. Ukoliko ste pobornik presne ishrane ili jednostavno volite da koristite svež spanać za pripremu salata i šejkova, preporučljivo je različitim danima koristiti drugo sveže povrće koje ne sadrži bitnije količine oksalne kiseline.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?