Veličina:
A A A

Razlika između ugljenih hidrata i proteina

Proteini kao što su jaja, meso, pasulj, se sastoje od velikih molekula i za njihovo varenje tj. razgradnju treba više vremena. Dok se varenje ugljenih hidrata završi u želudcu, proteini se vare i u tankom crevu gde se molekuli proteina cepaju do nivoa amino kiselina. Masti su molekuli sa najvećom količinom energije koji moćemo pojesti. Masti se isto tako vare u tankom crevu, gde se masti razlažu do nivoa tečnosti i tu, u tankom crevu se odvajaju masne kiseline i holesterol uz pomoć dejstva žuči i pankreasnih sokova za varenje.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?