Zatvor (opstipacija) povremeno pogađa svaku treću osobu, i to češće žene. Veći unos vlakana kroz voće, povrće, semenke i orašaste plodove, kao i pijenje više vode, najčešće pomaže da se ovaj prolazni problem razreši. Međutim, nekada problem prave upravo namirnice koje inače jedemo. Dakle, ako vas muči zatvor, bilo bi dobro da izbegavate:
- brzu hranu, koja je najčešće bogata mastima a siromašna vlaknima
- peciva i kekse, koji su siromašni vlaknima i vodom, a bogati mastima
- mlečne proizvode, za koje se pokazalo da mogu da izazovu hroničnu opstipaciju kod dece sa intolerancijom na kravlje mleko
- meso, ukoliko je vaša ishrana bogata mesom, a siromašna biljnom hranom koja obiluje vlaknima
- nezrele banane, koje sadrže tanine i imaju visok sadržaj skroba otpornog na amilazu, enzim koji razlaže skrob - zbog ovih sastojaka se zelene banane preporučuje upravo kod dijareje