Veličina:
A A A

Zašto bi trebalo češće da jedemo heljdu?

Verovali ili ne, heljda nije žitarica, već zapravo zeljasta biljka srodna sa rabarbarom. Seme heljde predstavlja seme ploda, i zbog njegovog visokog sadržaja kompleksnih ugljenih hidrata, heljda se može svrstati u takozvane pseudožitarice, uz amarant i kinou. Heljda je naročito bogata vitaminima B-kompleksa i gvožđem, magnezijumom, cinkom, kalijumom i manganom. Predstavlja i odličan izvor proteina - među žitaricama i pseudožitaricama jedino ovas ima više proteina od heljde.

Istraživanja su pokazala da osobe kod kojih je heljda svakodnevno zastupljena u ishrani obično imaju niži nivo LDL holesterola, kao i manje šanse za razvoj hipertenzije. Redovno konzumiranje heljde takođe reguliše ukupni nivo holesterola kao i nivo HDL holesterola u krvi. Na ovaj način heljda pomaže u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Smatra se da heljda blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem zahvaljujući visokom sadržaju lignana i flavonoida (naročito rutina, kojeg sadrže i citrusi, jabuke, smokve i crni i zeleni čaj).

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?