Promene u računanju vremena odvijaju se dva puta godišnje - u martu i u oktobru. U nedelju 28. oktobra prešli smo na zimsko računanje vremena i tom prilikom dobili jedan, dodatni sat sna.
Naučne studije su pokazale da ova promena remeti naš bioritam i to u većoj meri nego džetleg, iako se na prvi pogled ne čini tako. U narednom periodu, mrak će padati sat vremena ranije, što podrazumeva našu manju izloženost sunčevoj svetlosti i može nepovoljno da se odrazi na raspoloženje, nivo energije, apetit, pa čak i san. Da biste ublažili nepovoljne propratne efekte prelaska na zimsko vreme, pokušajte da se tokom dana što više krećete i da koristite svaki slobodan trenutak da izađete na svež vazduh i sunce.
Takođe, da bi se organizam lakše prilagodio na promenu sezona jedite više voća i povrća, mahunarki i integralnih žitarica, kao i namirnica bogatih "dobrim" mastima poput orašastih plodova i ribe (skuša, pastrmka, tunjevina, losos). Potrudite se i da noću dovoljno spavate - predveče izbegavajte stimulanse poput kafe, crnog i zelenog čaja, koka-kole i alkoholnih pića, zbog kojih nam je uveče teže da zaspimo i češće se budimo tokom noći. Uveče takođe izbegavajte prženu i uopšte masniju hranu kao i crveno meso i proste šećere. S druge strane, za večeru su preporučljivi složeni ugljeni hidrati poput krompira, pirinča i testenine.