Do nagomilavanja gasova u crevima dolazi usled fermentacije određenih namirnica (kao što su npr. namirnice bogate skrobom, sušeno voće itd.) i loše svarene hrane, kao i gutanja vazduha dok jedemo ili pijemo gazirane napitke. Kao posledica toga stomak postaje nadut, povećava se učestalost izbacivanja gasova, a mogu se javiti i bol i mučnina u stomaku.
Zahvaljujući svom spazmolitičnom i karminatovnom dejstvu čaj od matičnjaka može da smanji učestalost grčeva u crevima i da podstakne izbacivanje nagomilanih gasova, ublažujući na taj način neprijatne stomačne simptome.
Čaj se pravi tako što se 1 do 3 kašičice sušenog lista matičjaka prelije sa 2,5 dl ključale vode, odstavi da odstoji desetak minuta i potom procedi. Pije se posle svakog obroka tokom nekoliko dana.
Ipak, imajte na umu da matičnjak ima i sedativno dejstvo i trebalo bi ga izbegavati pre aktivnosti kao što su npr. upravljanje motornim vozilima i rukovanje alatima i mašinama.