Vitamin B12 izuzetno je važan za dobro zdravlje - ovaj vitamin je učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i neophodan je za normalno funkcionisanje nervnog sistema budući da učestvuje u sintezi mijelina.
Preporučena dnevna doza za odrasle osobe iznosi 2.4 mcg. Ipak, pojedine grupe ljudi (starije osobe, trudnice i majke koje doje, osobe koje dugoročno uzimaju antacide, ljudi koji ne jedu namirnice životinjskog porekla) pod rizikom su od nedostatka ovog vitamina B-kompleksa.
Da biste smanjili rizik od nedostatka, možete da jedete više namirnica bogatih ovim vitaminom, ili da uzimate odgovarajuće suplemente. Dodaci ishrani sa vitaminom B12 uglavnom se preporučuju osobama sa poremećajem apsorpcije ili osobama koje ne jedu namirnice životinjskog porekla.
U najbolje izvore vitamina B12 spadaju sledeće namirnice:
- džigerica, posebno jagnjeća (83 mcg/100 g) i juneća (50 mcg/100 g)
- jaja - dva veća jajeta obezbeđuju 1.2 mcg vitamina B12
- mleko i mlečni proizvodi - šolja mleka sadrži 1 mcg vitamina B12
- riba - skuša (19 mcg/100 g), pastrmka (7.5 mcg/100 g), sardine (9 mcg/100 g), losos (4.9 mcg/100 g)